Uansett hvor i verden du elsker å seile og hvor du stadig vekk vender tilbake, vil du helt sikkert bli opprørt hvis ditt foretrukne seileområde plutselig flyter over av plast, eller hvis korallene dør på grunn av bleking.

Vi har satt sammen fire enkle ting du selv kan gjøre for å bidra til å bevare favorittdestinasjonen din i så god forfatning som mulig.

1: Samle opp plast og søppel

Når du går i land på de vakre strendene, vil du selvfølgelig helst unngå at det flyter av plast og annet avfall. Derfor foreslår vi at du tar med deg en pose til å samle søppel i når du går i land. Foruten å ta med deg ditt eget avfall, kan du også hjelpe til med å fjerne søppel som måtte ha drevet i land.

Hvis du reiser med barn, kan du gjøre dette til en lek hvor barna ser hvor mye de klarer å samle. Du kan også dele barn og voksne inn i grupper og ha en konkurranse om hvem som først klarer å finne 5 ting av plast, 5 ting av metall osv.

2: Tenk over hvilken solkrem du bruker

Forskere anslo i 2015 at det blir sluppet ut mellom 6 000 og 14 000 tonn solkrem i verdenshavene hvert år. Dette er utrolig mye, og mange solkremer inneholder skadelige stoffer som påvirker dyrelivet i havet.

På tropiske destinasjoner går det spesielt ut over korallene, som blekner og dør, noe som igjen går ut over mange tropiske fiskers habitater.

Så selv om vi selvfølgelig oppfordrer deg til å beskytte huden mot solens skadelige stråler, er det også viktig for havmiljøet at du leser solkremens ingrediensliste nøye. WWF Verdens naturfond anbefaler reisende å velge solkremer som er Svanemerket, og det danske Forbrugerrådet Tænk har utarbeidet en guide til hva du skal se etter(lenken er på dansk)  hvis du gjerne vil kjøpe en miljøvennlig solkrem.

3: Hold motoren på maksimalt 1800-1900 omdreininger

Det er jo ferie, så hvorfor gi full gass på dieselmotoren hvis vinden uteblir?

Du kan kanskje oppnå 1 knop ekstra ved å gi full gass, men du fordobler samtidig drivstofforbruket, til skade for både miljøet og pengepungen.

4: Kjøp lokale varer

Når du handler inn til seilturen, kan du også hjelpe miljøet ved for eksempel å handle på det lokale markedet, slik at varene dine ikke har blitt transportert over lange avstander og dermed har belastet miljøet med CO2. Samtidig er de lokale markedene ofte en stor opplevelse i seg selv, hvor sansene blir bombardert med eksotiske dufter, fargerike boder og herlige smaksopplevelser.