Kanalbåtferie i Irland

I Irland er det mulig å seile på den vakre kanalen Shannon - det byr på et vell av spennende aktiviteter og interessante steder å utforske.

En båtferie på Shannon-Ernes elver og kanaler vil være ferieseilas gjennom Irlands eviggrønne vidder og dramatiske landskap. Så langt øyet rekker ses konturen av fjell i det fjerne og romantiske daler der gamle klostersamfunn, som Clonmacnoise, sør for Athlone og keltiske middelalderborger kneiser langs sjøbredden. En perlerad av blå innsjøer er et paradis for lystfiskere - her finnes ørret, laks, abbor og brasme.

Henrivende små landsbyer som Carrick, Leitrim og Killaloe lokker med hyggelige puber og hus malt i sterke farger - gled deg også til å oppleve irenes livsglede og morsomme lynne - det gamle irske ordspråket "En fremmed er en venn du enda ikke har møtt" vil du snart oppdage ofte er i bruk når båten fortøyes i en liten hyggelig havn underveis.

Myter og legender og den irske historien spenner seg over årtusener med forhistoriske kultsteder og kongeseter, tidlige kristne klostre, høykors og festninger - alt i harmoni med irenes hverdag.

Trenger du en pause fra alle inntrykkene, er det alltid mulig å nyte en fløyelssvart Stout eller en original Irish Whiskey på en av de utallige pubene på din vei og kveldsstunder fulle av stemning ved møtet med de alltid så varme og imøtekommende irene, deres historier og folkemusikk.

Golf - Få land har så mange og så utrolig vakkert beliggende golfbaner av internasjonal standard som Irland. Og mange av dem ligger rett ved vannet med en formidabel utsikt. Hvorfor ikke kombinere din kanalbåtferie med et par formiddager på golfbanen?

 

Kanalbåte i Irland

Shannon

Et land fullt av myter og hemmeligheter, krystallklart vann og dramatiske landskap - Irland har alle ingrediensene for en perfekt båtferie. De vakre elvene Shannon og Erne og de omkringliggende innsjøene er et av Europas mest populære feriemål for båtferier.

Høydepunkter ved Shannon: 

  • Ruinene av Clonmacnoise
  • Portumna Nationalpark
  • Keramik ved Belleek
  • Ridning i Banagher
  • ”The Dock” center for kunst i Carrick
  • Mountshannon – den hellige ø
  • Fiskeri
  • Cykeltur på Kingfisher Trail
  • Swan Island Open Farm i Ballinamore
Kart over Shannon

Praktisk informasjon om seiling i Irland

Den 360 km lange Shannon-elven er Irlands største. Nivåforskjellen på den seilbare delen av elven er bare 9 meter, noe som betyr at vannet bare beveger seg langsomt. Et kart over Shannon-elven vil også vise et stort antall innsjøer – et stort pluss for båtferie. Det er et veldig vakkert område og er forbundet med 2 kanalsystemer mellom elvene Shannon og Erne.

Gode råd for seilturen

Det er enkelt å seile på Shannon-Erne også for nybegynnere. Imidlertid er det viktig å være oppmerksom når man seiler over åpent vann når det er mye vind. Ved ankomst til basen må man se en video før man seiler av gårde.

Restriksjoner for seilturen

Vær oppmerksom på at noen av båtene (båter fra 4 m i bredden, bl.a. Magnifique og Shannon Star) ikke kan seiles gjennom de smale slusene på Lough Allan Canal (mellom Carrick og Drumshanbo), men i resten av området er det ingen begrensninger.

På innsjøene må man seile midt i seilerennen, ellers risikerer man å gå på grunn. Skulle det likevel skje en grunnstøting, skal basen kontaktes på servicetelefonen. Det vil bli belastet et gebyr for kontroll av båtens tilstand og sikkerhet, og for assistanse til å bli trukket løs. Det kan fort bli dyrt, og disse utgiftene dekkes hverken av forsikringen eller risikoforsikringen og må betales av deg som leietaker.

Kartene over seileområdet er tydelig merket med grunne områder og farvannsmerkinger med bøyer for markering av anbefalte seileruter, og symboler for steiner og klipper man må passe seg for.

Vær oppmerksom på at seiling på innsjøene kan være begrenset i hardt vær (stor vindstyrke), og at barn under 17 år må bruke redningsvest.

Sluser

På basene kan du kjøpe et ”smartcard”, som du trenger for å komme gjennom slusene på Shannon-Erne systemet. Noen sluser betjenes av en slusevakt og er åpne på dagtid, men ikke på enkelte offisielle helligdager, så husk å sjekke åpningstidene. Det betales et gebyr pr. gang for hjelpen, det samme gjelder svingbroen ved Portumna.

Andre sluser på strekningen er elektriske, og her bruker man det forhåndskjøpte ”smartcard” til å aktivere dem. Det er obligatorisk å bruke redningsvest i slusene.

Fortøyning

Det er mange fortøyningsmuligheter i Shannon-Erne området. Overnatting i de offentlige havnene er gratis, men man må betale for å overnatte i de private marinaene. Det er ikke tillatt å ligge for anker på innsjøene om natten.

Transfer Service

Vi arrangerer gjerne taxitransfer til og fra basene. Vi kan på grunn av basenes lokale kontakter normalt få en bedre pris enn den individuelle reisende. Seiler du én vei, kan det også arrangeres transfer fra sluttbasen til startbasen.

Fiskekort

Er obligatorisk - og kan kjøpes på basene eller på turistkontoret. Eget fiskeutstyr må medbringes (ingen utleie fra basene).

Toalett

Elvevann brukes for pumpetoalettet. Systemet og miljøet er sensitivt, og det anbefales å ha en plastpose for papir og annet avfall stående ved toalettet, slik at man unngår tilstopping. Hvis basen kalles ut for å fikse et tilstoppet toalett, påfaller det et gebyr for dette. Alle båter har toalettoppsamlingstanker som tømmes ved spesielle “pump-out-stations” på land. Disse er markert på kartet. Det tidligere nevnte ”smartcard” brukes også som betaling for toalettanktømming og bad.

Velg din destinasjon