Hva er en kanalbåt?

– og hva er forskjellen mellom de forskjellige modellene?

 

Elvebåt og kanalbåt er bare to forskjellige betegnelser på det samme, en motordrevet båt du kan seile i og bo på. I motsetning til for en seilbåt, behøver du hverken seilbevis eller seileerfaring for å leie og seile disse båtene.

Noen velger å beskrive elvebåter som en slags campingvogner på vannet. Du har de mest grunnleggende fasilitetene du har bruk for. Felles for alle kanalbåtene våre er at det finnes elektrisitet og rennende vann om bord, en liten kjøkkenkrok (ofte med gassbluss), minst et toalett og bad, og sengeplasser. På den måten er du selvforsynt og velger selv hvor du vil seile, så lenge du overholder de lokale seilereglene og befinner deg på den avtalte start- og sluttbasen til avtalt tid.

På basen får du en introduksjon til båten og dens funksjoner. Basepersonalet vil dessuten vise deg hvordan du styrer båten gjennom sluser og hvordan du fortøyer båten.

Generelt sett finnes det to typer kanalbåter: cruisere og narrowboats. Men hvordan velger du riktig kanalbåt? Les våre tips nedenfor.

 

 

 

Hva er forskjellen mellom en cruiser og en narrowboat?


En cruiser finner du på de fleste destinasjonene våre, de tilbys av båtoperatører som Le Boat, Nicols og Locaboat.

Cruisere er klassiske og moderne motordrevne kanalbåter, de finnes i mange forskjellige modeller. Noen har soldekk, andre ikke. Noen har styring både inne og ute, andre bare på en av disse.

Flodbåd
Eksempel på layout
Flodbåd indvendig

 

 

 

En narrowboat finner du utelukkende i Storbritannia. Narrowboats tilbys av båtoperatørene Black Prince og ABC Boat Hire.

Denne typen kanalbåter har et gammeldags uttrykk på utsiden, men er moderne innredet innvendig. De har den lange, smale fasongen som har vært helt unik for båtene på de engelske kanalene. Tidligere var det nødvendig at båtene var smale for å kunne passere, og derfor måtte man bygge i lengden i stedet.

Narrowboats er populære blant både lokale englendere og besøkende, og er en artig og annerledes måte å oppleve de engelske kanalene på. Narrowboats har – i motsetning til moderne cruisere – ikke soldekk. Imidlertid er det ofte mulig å sitte på utsiden både foran og bak på båtene. Men hvis du vil ha et romslig soldekk, bør du velge en moderne cruiser.

Narrowboat
Narrowboat layout
Narrowboat

 

 

Hvilken båt bør jeg velge?

Velg den båten som har innredningen som passer best for dine behov og ønsker. Vær oppmerksom på at det innen kategorien cruisere finnes forskjellige komfortkategorier. Budget-båtene er de billigste, men også de eldste, og vil derfor være mer slitt enn de nyere båtene i f.eks. kategoriene Komfort og Premier.
Narrowboats er ikke inndelt i disse kategoriene – de er mer standardiserte og sammenlignbare.

Hvordan kan jeg vite hvor mange vi kan være på båten?

Hvis du bruker søkemotoren, velger du antall personer før du trykker "søk". Vi har nemlig allerede kategorisert båtene for deg. Enkelt, ikke sant?
Vår anbefaling er at det bør være en ”ordentlig” sengeplass til alle om bord, slik at man ikke behøver å re opp til noen i salongen. Det er mulig, men ikke komfortabelt. Hvis dere er to personer, er én lugar passe. Men hvis antallet personer er et oddetall, for eksempel tre eller fem, anbefaler vi at man velger en båt med henholdsvis to eller tre lugarer.

Vi har prisgaranti og vi er klare til å hjelpe på tlf. (+47) 21 93 06 64