Kanalbåtferie i Alsace - se slott i Frankrike på kanalferie

Alsace Lorraine er ikke uten grunn en populær region for båtferie og ganske fantastisk som byenes kunst og arkitektur. Utstrakt furuskog langs kanten av de blåtonede Vogeser-fjellene gir mulighet for spennende vandreturer til en av de gamle borgene høyt oppe - og regionens unike kulturhistorie skaper en kosmopolitisk atmosfære med opplevelser for alle aldre.

Grasiøse kanaler går gjennom humlehager og enger med storker og hegrer. På Canal de la Marne au Rhin seiler du gjennom bedårende byer som Saverne, forbi båtelevatoren ved Lutzelbourg og til livlige Strasbourg eller Nancy. Stopp for en liten forfriskning i en hyggelig vinstue og nyt de skarpe Alsace-vinene, eller en lokal øl med en flambert terte som tilbehør.

Opplev for eksempel Båtelevatoren St. Louis Arzviller, rett ved Lutzelbourg, som er en av seilturens høydepunkter. En betagende konstruksjon løfter båtene 45m opp fjellsiden i et stort badekar på bare 20min. Det forårsaket tidligere kolossale anstrengelser å forsere de nå forfalne 17 slusene over 4km.

 

 

Drar dere forbi Strasbourg vil dere finne ren idyll bak vollmuren og innenfor byporten, trange smug med vakre bindingsverkshus, en spraglete blomsterflora av pelargonier, en fantastisk katedral og torgplasser med kaféer, vinhus og et utrolig liv - alt side om side med moderne bygninger, som det passer seg i en by som rommer Europaparlamentet.

Seil mot vest gjennom de bølgende markene i Lorraine-regionen og et fantastisk fiskeområde. Opplev basilikaen St. Nicolas de Port før du ankommer den flotte byen Nancy med Place Stanislas for hippe innkjøp og en café creme i solskinnet. Seil mot øst på Canal de la Marne au Rhin og tilbring litt tid i den kosmopolitiske byen Strasbourg, og besøk fornøyelsesparken Rust, rett på den andre siden av den tyske grensen.

Seiler man den motsatte veien opplever man den fantastiske båtelevatoren ved Arzviller – et unikt ingeniørmesterverk som hever og senker din båt 45 m på bare 20 minutter. Det er generelt temmelig mange sluser i Alsace, noe som tar ekstra tid, men seilruten er sjarmerende, da du seiler forbi små hyggelige landsbyer, langs fjell m.m.

Gondrexange

Innsjøen Gondrexange er 770 ha. Den er perfekt for fiske og bading. Det er muligheter for å kjøpe inn mat og brød i landsbyen, men utenom det finnes det ikke annet enn vannsport. Innsjøen ble opprettet i middelalderen og her kan du få tak i mange forskjellige typer fisk. På campingplassen i nærheten kan man leie brett til windsurfing og pedalbåter eller spille minigolf. Legg til ved PK 230 like ved broen. Alternativt hvis dere er ute etter et roligere sted, kan du svinge inn mot Canal des Houilléres de la Sarre, og like før du kommer til den første broen finner du en liten havn med vann, strøm og dusj.
Les mer

Lunéville

Lunéville er en fin by med ca. 20 000 innbyggere. Her kan du se flott arkitektur fra 1800-tallet, vakre hager og finne gode butikker. Besøk Chateau of Lunéville, også kalt «Lille Versaille», og kirken i Rococo-stil. Byen er, som mange byer i Alsace-området, kjent for broderi og porselenproduksjon som kan kjøpes i byen. Besøk museet for broderi i Chateau Lunéville. Museet ligger rett ovenfor turistkontoret. Center Leclerc er et stort kjøpesenter hvor du kan få tak i alt du trenger. Legg til ved PK 183 i den lille landsbyen Crévic. For å komme til Lunéville må du sykle eller ta en taxi. Det er ca. 7 km til byen.
Les mer

St. Nicolas de Port

St. Nicolas De Port er et flott sted å besøke hvis du trenger et stopp og litt innkjøp. Byens navn stammer fra St. Nicolas, som er helgenen for Lorraine, elever og sjømenn. Hvert år den 6.desember blir han feiret i byen. Besøk basilikaen fra 1500-tallet, som er den mest majestetiske og gotiske i Lorraine. I 1050 brakte en kryssfarer en hellig gjenstand tilbake fra det vi nå vet som Tyrkia. Reliktet var bakteppet av denne basilikaen. Besøk også bryggerimuseet på rue Charles Courtois. Her kan man få en guidet rundtur. Vær oppmerksom på at museet er stengt på mandager. Legg til ved PK 176 i Varangéville og gå over broen Pont de la Station. St. Nicolas de Port ligger så rett foran deg.
Les mer

Nancy

I Nancy er det mye å se. Byen er utsmykket med vakker arkitektur og har et stort kjøpesenter, samt en havn med en veldig god service. For en dagstur anbefaler vi at du besøker slottet, en av de mange museene eller de vakre parkene. Spesielt Stanislasplassen er veldig kjent, og den er en av grunnene til at Nancy ble kåret til hovedstaden for Art Nouveau-stilen. Prøv ut de lokale spesialitetene Potée Lorraine, Bergamotappelsin og Baba au Rhum. Det sies at Potée Lorraine oppsto da hertugen av Lorraine, som også var konge i Polen, en dag trodde at kaken var for tørr og helte ungarsk vin over den. Kaken smakte så godt at hertugen spurte bakeren om å lage kaken og kalle den Ali Baba, fordi han fikk inspirasjon av 1001 natts eventyr som han leste på daværende tidspunkt. I den vakre parken Parc de la Pépinière kan du spille minigolf på en 18-hulls minigolfbane. Besøk også de vakre Water Gardens, som ligger i nærheten av havnen. Legg til ved Bassin Saint Georges. Herfra kommer du til sentrum og Stanislasplassen på bare 5 minutter.
Les mer

Sarreguemines

Sarreguemines som blant annet er kjent for sin proselenproduksjon, ligger helt på grensen med Tyskland. Byens navn kommer fra det tyske ordet Germund som betyr å «forene». Byen har både vært fransk og tysk. Sarreguemines blev gitt til Tyskland i 1871 etter den fransk-preussiske krigen, og ble deretter en del av Tyskland fra 1871-1918. Byen ble tatt tilbake av Frankrike etter første verdenskrig. I dag er byen en stor by med mange butikker. Opplev den middelalderske delen av Sarreguemines og Art Nouveau-husene i Rue de France. Legg til ved Casino-havnen, hvor det også er en god restaurant og tilgang til vann og strøm.
Les mer

Niderviller

Niderviller er kjent for porselen. Blant annet er byens kirketårn den berømte porselensfiguren til La Vierge des Faïenciers. Besøk porselensfabrikken fra 1735, hvor de drev med ettertraktet porselen helt tilbake til andre halvdel av 1800-tallet. Byen har et lite marked og et bakeri. Legg til på høyre side av Kuhnle-Tours’ base (legg merke til at det koster penger å legge til her).
Les mer

Lutzelbourg

Luzelbourg - landsbyen med alpine træhuse er bevogtet af en stor borg med tårne, og som giver byen et eventyrpræg – besøg glassliberen og forretningen ”Maison Wurm”. Et besøg i maskinrummet ved bådelevatoren er absolut også en oplevelse. Det anbefales også at besøge museet i forbindelse med elevatoren, som afløste 17 sluser. Bådelevatoren er unik i Europa; man bliver løftet næsten 45 m på mindre end 20 minutter – en fantastisk konstruktion. Nyd den hyggelige atmosfære over et måltid i La Bierstub d’Eselbahn, 41, rue de Phalsbourg, 50 m til venstre for slusen. Åben hver dag undtagen mandag. Et godt måltid kan også indtages i Restaurant “ Des Vosges”, 2, rue Charles Ackermann – en lokal fransk restaurant med enkelt tilberedt regionale retter og specialiteter, som vildt og ørred. Her er åbent hver dag til middag, men lukket onsdag og søndag aften. Der er et lille lokalt minimarked med begrænset udbud (lukket onsdag og søndag) og en bager, som er åben hver dag – søndag kun til kl. 11.45. Læg til i havnen som ligger efter sluse 21.
Les mer

Saverne

Saverne er en fin og mindre by som er preget av sine karakteristiske tak og vinduskarmer fulle av blomstrende geraniumer. Tradisjonelle bindingsverk huser også bybildet, spesielt i hovedgaten. Saverne er kjent for sine rosentrær med mer enn 550 rosenavlinger. Byen er også et fint stopp for å se de vakre slottene. Byens viktigste monument er Rohan Palace med sin massive fasade av rosenkrystallisert sandstein. Bygningen huser mange interessante samlinger og er åpen for besøkende mellom mars og oktober. Legenden sier at et enhjørningshorn ble en gang funnet i byen. Du kan gå på noen fine turer rundt byen Saverne. Det mest populære er å se er ruinene i Château des Rohans.
Les mer

Hochfelden

Stopp i Hochfelden som er kjent for sitt lokale ølbryggeri. Her har de brygget øl siden 870 år før Kristus, og det lokale familieeide bryggeriet Meteor har en restaurant og et museum, hvor man kan få en guidet tur. Tirsdag morgen er det marked i byen, samt et supermarked og et par butikker. Legg til på PK 286.
Les mer

Strasbourg

Strasbourg er det kosmopolitiske bymiljø på sitt beste – se den vakre Notre Dame katedralen, kardinalpalasset Rohan, de fine blomsterutsmykkede gatene, utallige museer og nyt samtidig de gode shoppingmulighetene. Strasbourg er en stor by å orientere seg i, og derfor foreslår vi at du forbereder deg i forveien, eller drar forbi turistkontoret. Turistkontoret ligger på katedralplassen. Elven Ill, som går gjennom byens sentrum, er med på å gi byen sjarm og den er i teorien mulig å seile på. Det anbefales likevel at man blir i kanalen og overlater elven til skippere som kjenner utfordringene med å seile på den. Under alle omstendigheter er det ikke tillatt for lystfartøyer å passere slusen ved Petite France. Du kan ikke dra fra Strasbourg uten å se konstruksjonene ved elven, som er et bevis for den rollen vannvegene har spilt i byens historie. Mer enn 20 broer krysser elven Ill og dens kunstige sidegren Canal du Faux Rempart, både imponerende stålkonstruerte broer og elegante steinbroer. Det er mulig å sykle langs kanalen mens du får sett slusene og akveduktene fra det 17.århundrede. Å legge til: Du kan legge til ved siden av den store elvebåten som ble bygget av militæringeniøren Vauban i det 17.århundrede. En annen mulighet er Bassin de I’Hopital. Den drives av byens motorbåtklubb og kan tilby en bred rang av tjenester, men har kun få steder å legge til for ikke-medlemmer. Havnen blir stengt om kvelden, men man får en kode til å komme inn.
Les mer

Brumath

Brumath er en flott by med mange butikker. Besøk slottet Hanau-Lichtenberg og museet innenfor. Byen var i gamle dager hovedstaden i Alsace og var berømt for sitt helbredende vann Ô Brocomagus. Det er markedsdag på onsdager. I Park Avenue finner du en minigolfbane. Legg til ved PK 297.
Les mer

Plobsheim

Plobsheim er et fint lite sted å besøke før man når basen i Boofsheim. Gå en fin spasertur forbi byens torg og de pene hagene. Plobsheim er en eldre by som dateres helt tilbake til år 778, hvor den ble kalt ‘Bladboldsheim’. Kapellet Notre Dame du Chêne har vært et reisemål for pilgrimsvandring så langt tilbake som 1351. Kapellet ligger gjemt i skogen, litt sør for byen. Det er marked på fredager om formiddagen. Det er mulig for å bade i sjøen Plan d’eau. Golfbanen Le Kempferhof åpnet dørene i 1989. Banen ble designet av en kjent arkitekt, Robert von Hagge, som ble inspirert av de vakre omgivelsene ved Rhinen. Le Kempferhof er blant de 30 flotteste golfbaner i Europa, og skal visstnok være noe utfordrende! Legg til etter sluse 82, før broen.
Les mer

Boofzheim

Boofzheim utgjør den ene av Le Boats to baser i Alsace. Boofzheim er en mindre landsby som kan by på noen gode restauranter, hus som er bygget i tre og i regionens byggestil fra 1800-tallet, og ikke minst er landsbyen omgitt av et vakkert landskap. Overfor ferjehavnen finner du et informasjonsskilt hvor man kan lese om de omkringliggende landsbyerne Ta ferjen tvers over Rhinen og dra til den store, tyske fornøyelsesparken Europa-Park. Den siste kvelden kan man avtale å bli hentet av personalet fra restauranten Auberge De La Treille for å spise en god middag. Fortøyning: Legg til ved KP 107.
Les mer

Båtheisen i Arzviller

I nærheten av Lutzelbourg ligger båtheisen i Arzviller. Båtheisen forbinder de to byene St. Louis og Arzviller, og er et av høydepunktene på turen! Det er en fantastisk konstruksjon som løfter et stort "badekar" med plass til flere båter. Båtene løftes 45 meter opp og nedover fjellsiden på bare 4 minutter (20 minutter inkludert inn- og utslusing av badekaret). Før båtheisen stod ferdig i 1969, måtte man tvinge båtene gjennom 17 sluser på over 4 km. Dette var en tungvint og ikke minst krevende manøver som tok opp mot en hel dag. Gled deg til å prøve denne enestående opplevelsen på seilturen din gjennom det vakre Alsace-området!
Les mer

Hesse (Le Boat)

Le Boat base i Hesse - Hesse er en sjarmerende og vakker landsby - utover den moderne havn, finnes her også ruinerne av et benediktiner-kloster fra det 11.århundrede.
Les mer

Boofzheim (Le Boat)

Le Boat base i Boofzheim - Boofzheim er en veldig vakker landsby - full av pittoreske hus, delvis bygget av tre - typisk for Frankrikes Alsace-region.
Les mer

Saverne (Nicols)

Nicols base i Saverne - Nyt en fransk båtferie i Alsace, en region fylt med historie og fantastisk gastronomi. Fra vår base i Saverne kan du velge å seile mot Lutzelbourg og berømte Arzviller.
Les mer

Lutzelbourg (Locaboat)

Locaboat base - Her vil du oppleve autentisk Alsace atmosfære med det gamle slottet og de berømte krystall kunst butikker.
Les mer

Kanalkartbok over Alsace og Loraine

Kanalkort

Kanalkartbok nr 4:
Canal de la Marne au Rhin, Canal du Rhône au Rhin (nordlige del), Sarre, Canal de la Sarre, Mosel-floden (en del) og Canal de Vosges.

Vi har prisgaranti og vi er klare til å hjelpe på tlf. (+47) 21 93 06 64