Seil i din egen kanalbåt på kanalene og elvene i Nederland

Gled deg til å seile gjennom fargerike tulipanmarker i det nederlandske landskapet, hvor de tradisjonelle vindmøllene tårner opp over hustakene.

I Nederland er det stor tradisjon for å leve livet på vannet. Seil i din egen flotte kanalbåt og lev som en ekte nederlender! En båtferie er den beste måten å oppleve dette vakre landet på, samtidig som du kan skaffe deg venner og bekjente blant den vennlige lokalbefolkningen. Du kan beundre de tradisjonelle vindmøllene som omkranser seilruten din og sykle en tur i nærområdet. I tillegg kan du legge til kai i hyggelige marinaer med moderne fasiliteter eller like ved byens torg.

På en kanalferie i Nederland kan du seile i ditt eget tempo forbi fargerike tulipanmarker, hyggelige landsbyer og kosmopolitiske storbyer. Her kan du oppleve alt fra de viktigste verkene til nederlandske kunstnere til noen av landets berømte oster. Her tilbys aktiviteter til alle aldersgrupper, og du kan også bade og fiske i de nydelige innsjøene.

Friesland-Amsterdam-regionen er fylt med historie og kulturarv, noe som særlig gjelder byene Amsterdam og Utrecht. Besøk Anne Franks hus i Amsterdam, Det kongelige slottet og Dom-plassen i Amsterdam. I historiske Utrecht bør du ikke gå glipp av en tur til Stadskasteel Oudaen – et befestet hus som er omgjort til et bryggeri.

Vannsport: Sjødistriktet er berømt over hele Europa som en destinasjon for vannsportferier. Seiling er ikke bare en fritidsaktivitet i Friesland – det er en livsstil. Sjekk vannsportstedene i Sneek og Grow, hvor man kan leie kajakk, jetski og seiljoller.

Sykling: Nederland er kjent for å ikke ha noen bakker, noe som gjør landet perfekt for sykkelturer. Lei sykler som kan tas med ombord, sånn at du kan sykle forbi tulipanmarker og restaurerte vannmøller. Eller kanskje frister det mer å stoppe i en landsby og nyte en porsjon østers eller dampede muslinger mens verden passerer forbi?

Fiske: Det er veldig populært med lystfiskerferie i dette området, og de fleste stedene er det mulig å fange gjørs, karpe, gjedde, brasme, mort og abbor. Nettverket av kanaler, elver og innsjøer danner en vakker kulisse, så hvorfor ikke ta en sjanse og prøve å fange kveldsmaten selv?

De søvnige fiskerlandsbyene i det nordlige Friesland tilbyr en flott vri til kosmopolitiske Utrecht og Amsterdams flotte husvegger fra 16- og 17-hundretallet. Legg båten til kai direkte ved torget i de maleriske byene eller ved et hyggelig spisested med utsikt til hverdagslivet langs kanalen.

På seilturen gjennom de grønne landskapene på vannveiene, som har inspirert så mange berømte flamske malere, finner du velholdte tradisjonelle gårder med stråtak. I tillegg seiler du forbi naust med snåle andereder på gavlen og tradisjonelle seilbåter fra en tid da vannet var den vanligste transportformen.

Mange gamle tradisjoner er bevart, og ombygde elveprammer med blomsterkasser, hagebenker og klær som henger til tørk, er fortsatt en livsstil og boform for en stor del av befolkningen.

 

Kanalbåte i Nederland

Utforsk seilområdene i Nederland

I Nederland er det to spennende områder. Les mer nedenfor.

Praktisk informasjon om seiling i Nederland

Nederlands vannveier er enkle å navigere i, og alle sluser og broer er bemannet. De to seileområdene, Friesland og Amsterdam-området, er derfor veldig gode valg – også for nybegynnere.

Broer

I Nederlands flate landskaper er det ikke noe stort behov for sluser. Derimot finner du mange vippebroer og vindebroer. Brovakten vil ofte, spesielt i byene, vente på å få flere båter gjennom broen samtidig, fordi all annen trafikk på land stanser opp hver gang en feriebåt skal passere gjennom. Ha småpenger klare, for brovakten krever et lite gebyr for å la deg passere. Ofte rekker brovakten deg en lang stang med en liten pose til å putte de avtalte myntene i. Noen ganger henger det en stor hollandsk tresko man skal legge pengene i.

Nyttige betegnelser å kjenne til i nederlandske kartbøker:

  • Brug og Bruggen = De nederlandske ordene for broer. Alle større broer har et nummer og et navn.
  • Kunstwerk = Konstruksjon/bro
  • Naam = (Broens) navn
  • Trefwoord = Stedet hvor broen finnes på et kart
  • Bijzonderheden = Spesiell informasjon. F.eks. informasjon om hvorvidt broen betjenes av brovakt, er automatisk eller selvbetjent, med hvilke intervaller broen åpnes osv.

Sluser

Slusene i Nederland er, på samme måte som broene, veldig godt vedlikeholdt. Ha småpenger klar, for slusemesteren krever et lite gebyr for å la deg passere. Ofte rekker slusemesteren deg en lang stang med en liten pose til å putte de avtalte myntene i. Noen gange henger det en stor hollandsk tresko, hvor man skal legge pengene i. Slusene er ofte stengt for lunsj og for en kort kaffepause om ettermiddagen.

Marinaer

I marinaer kan man bli oppkrevet et mindre beløp for overnatting. Det avregnes vanligvis etter båtlengde og antall personer om bord. I høysesongen er marinaene ofte tettpakket, så vær tidlig ute hvis du ønsker å overnatte i en marina.

  • I Amsterdam ligger marinaen veldig sentralt, men allikevel rolig. Hvis man er forsiktig, kan man godt seile med båten sin gjennom byens kanaler. Dette er en fantastisk måte å oppleve byens severdigheter på.
  • I Gouda ligger marinaen midt i gamlebyen.
  • I Utrecht kan man legge til direkte ved kaisiden eller overfor katedralen. Man kan få utlevert et kart over byens kanaler og de mange broene ved innseilingsslusen, hvor man også betaler en liten avgift.

Betaling med kredittkort

På basene aksepteres følgende kredittkort for betaling og sperring av båtdepositum og drivstoffdepositum: Visa og MasterCard.

Vår oppmerksom på at selv om man kan betale med kredittkort i de fleste restauranter, hoteller, butikker og supermarkedkjeder, er dette ofte ikke mulig i de mindre supermarkedene og småbutikkene.

Amsterdam

Dette avsnittet er spesielt for våre gjester som seiler fra basen i Vinkeveen og ønsker å reise til Amsterdam.

  • Erfarne seilere kan legge til i den private marinaen Six Haven (eneste mulighet). Marinaen ligger skrått overfor Amsterdams hovedjernbanestasjon på den andre siden af Rijn-kanalen. Herfra går det en gratis ferge med regelmessige avganger direkte til sentrum.
  • Det anbefales imidlertid generelt ikke å seile på Rijn, på grunn av den tunge kommersielle trafikken. Hvis mulig. er det best å legge til i byen Weesp (like ved Muiden), og derfra ta lokaltoget inn til Amsterdam. Det går tog ca. hvert 10. minutt.