Murano og Burano - 2 sjarmerende øyer i den Venitanske lagunen

Murano

Murano er en fantastisk øy og by. Besøk den sjarmerende kirken Santi Maria e Donato fra det 17. århundre. Noen av de spesielle lokale fargerike arkitektur. Men ikke minst er øya kjent for sin glasskunst og glass museum.
Murano er en kompakt øy, og det er lett å komme seg rundt til fots. Her er noen tips til steder å besøke på din tur til øya - bare det å rusle rundt i byen og langs kanalene er en stor opplevelse i seg selv. Murano består av fem små øyer knyttet sammen av broer og øya har sin egen Grand Canal, som snor seg mellom øyene. Det er Venezia i miniatyr, og her er ikke så mange mennesker.

murano

Murano Glassmuseum - Museo Vetrario

Glass Museum er i Palazzo Giustinian like i nærheten av Santa Maria e San Donato kirke. Palasset ble opprinnelig brukt av biskopen av Torcello og huser nå en samling av glass fra den 51. til det 20. århundre.

Adresse: Fondamenta Giustinian 8, 30121 Murano.

glas-murano

Foruten en enestående permanent samling viser museet skiftende utstillinger med fokus på ulike glasskunstnere eller perioder med Muranos berømte glassblåsere. Glasmagerne startet i 982 i Venezia, men ble i 1291 på grunn av brannfare flyttet til øya Murano og alle Venezias glassblåsere på den tiden ble tvunget til å flytte til Murano, og de levde under dødsstraff, hvis glaspusteriets hemmelighet spredtes utenfor øya. Her er en guidet tur på 45 minutter. Beundre glassproduksjon i sin opprinnelse, den arkeologiske samlingen og se den unike glass fra det 15. århundre dekorert med farget emalje mosaikk glass og raffinerte filigranglas 20. århundre.

Opplev glassblåser på jobb

Det er ganske mange steder på Murano, som lar deg se en glassblåser i arbeid. Noen ganger må du gi en beskjeden beløp i hallen, og det er forventet av den besøkende forlater en drikkepenger til glass artist etter demonstrasjonen. Demonstrasjonen vil ikke være lang, men vil gi deg en god ide, om hvordan røret er oppblåst og hvordan ornamenter er laget av flytende glass. Det er mulig etterpå for å kjøpe en av kunstnerens produkter med som en souvenir.

Santa Maria e Donato kirke - Basilica di Santa Maria e Donato

basilica-santa-maria

Den opprinnelige kirken ble bygget i det 7. århundre og det gjør den til en av de tidligste kirkene bygget i Venezia. Den ble bygget for å huse de påståtte relikviene til St. Donato og dragen, som drepte ham - relikviene ble brakt til Murano som en del av plyndringer fra 2.korstog. Det indre av kirken viser et mosaikkgulv - opprinnelige fra det 12. århundre og ble renovert i 1970 og også en mosaikk av Madonna fra samme periode.

Burano

burano

Øya i den venetianske lagunen - som er verdenskjent for sin vakre blonder og duker. I tillegg til dette er det en vakker pittoreske øya med fargerike hus, små kanaler og båter - og her har Le Boat og Locaboat kai-steder. Øya er også et fint sted som en base for besøk til Venezia med vaporetto - i stedet for din egen båt.

Burano skryte av å være den eldste senter for brodert blonder, og er en vakker øy i nærheten av Venezia. En gammel legende om Burano sier, at en trolovet fisker som var ute og seilte øst på, ble fristet av en havfrue sang. Fiskeren motstått fristelsen og ble belønnet for sin lojalitet av havfruernes dronning, som var imponert over, at en mann kunne motstå den vakre sang. Den avvist havfrue treffer fiskerens båt med halen og skum, som ble dannet av denne bevegelsen, hadde skapt sløret, som hans brud vil bære for bryllupet deres. På bryllupsdagen ble bruden beundret og misunt av de andre jentene på øya. Jentene prøvde å gjenopprette den samme effekten av sløret ved å bruke en tynnere og tynnere tråd i håp om å skape en enda mer vakker brudeslør for sitt eget bryllup. 

blonde-burano

Den første blonder fra Burano dateres tilbake til 1550. De ble produsert i edle hus og motivene var geometriske eller floral og dyremotiv. I løpet av 1600-tallet var blonder mer og mer avansert, og det var ryktet rundt i Europa, og mange av jentene som laved blonderne ble kalt til Frankrike for å jobbe der. Derfor ble Frankrike en konkurrent, men har aldri klart å fange opp like så fin og elegant, som blonder fra Burano. I dag utstilt mange av Burano's blonder arbeid på Museo del Merletto, som ligger i den lille plass. Blonder ble en så stor del av øya berømmelse av en av gatene er oppkalt etter en av de mest kjente blonde skaper Cencia Scarpariola. I dag er det ikke så mange kvinner igjen som produserer blonder og vanligvis jobber kvinnerne hjemmefra. Men i Martina Vidal's studio kan man fortsatt beundre, hvordan disse knipleeksperter kan lage de vakreste blonder fra den gamle teknikken fra 1500-tallet. Blonder brukes til duker, krager, lommetørklær og brudeslør i de høyere sirkler over hele verden. 

Les mer om en kanalbåtferie i Italien ved å klikke her.