Personlig reisebeskrivelse fra Dubrovnik - Del 2

Takk til Finn Andersen som har skrevet nedenstående reisebeskrivelse om sin seilbåtstur i farvannet omkring Dubrovnik. Les også første del 1 av hans reisebeskrivelse , hvor du får flere av Finns gode tips til nybegynnende seilere i Kroatia.

Vi er tre par fra Isefjorden som i de siste fem år har tilbrakt ferien på seilbåt i Kroatia. Nyligste turen vi hadde var i september 2017, hvor turen gikk til Dubrovnik.

Seilområdet strekker seg fra Korcula i sør til Skradin og Zadar i nord. Mot øst avgrenses området av fastlandet, og mot vest av de ytterste øyene i skjærgården. Vil man utvide seilområdet mot sør, anbefaler vi å finne en båt i Dubrovnik eller en båt i Pula for å seile mot nod.

Skjærgården lengst ute vest for Biograd er en del av Kornati Nasjonalpark og her må man huske å betale for tillatelse til å ankre opp. Du kan betale på charterkontoret i havnen. Skulle man være så uheldig å glemme det, kan man pådra seg en fet og stor bot, noe man helst vil unngå. En god tommelfingerregel for området er at der det er vann, der kan man seile, selv om det kanskje ikke er det du forbinder med en skjærgård i Skandinavia.

 

Vær

I høysesongen i juli og august blåser det typisk 0-3 meter per sekund, døgnet rundt. Det er som regel blå himmel, 25-30 varmegrader og vanntemperaturen ligger på langt over 20 grader. Det er vidunderlig på havet, men voldsomt varmt i havnene. Man lærer fort å komme seg avgårde tidlig om morgenen og først søke havn sent om ettermiddagen, med mindre man gjerne vil ligge i le i sin egen lille bukt. Svak vind betyr også at det blir mye motorseilas.

I begynnelsen av september kan det også være stille dager og nokså varmt, men temperaturen faller typisk noen varmegrader, og det kan være dager hvor det blåser 5-7 meter i sekundet. Vi har også opplevd regn og vind på 10-12 meter i sekundet, men på grunn av god temperatur i luft og vann, var det likevel seilas i shorts og t-skjorte. De fleste seiler i store båter på 42-45 fot, og de har ikke problemer med litt vind og bølger.

Seilferie

Dersom man er nybegynner i seiling, eller kanskje ikke seilt i Kroatia før, og man har samlet en større besetning med venner og familie, vil man typisk være en gruppe med vidt forskjellige nivåer av kunnskap og erfaring, samt ulike forventninger til turen. Det kan gi et tilbakeslag, fordi man lever tett på hverandre og hele tiden skal ta felles beslutninger om alt fra mat til båtorden og seileplan. Det kan derfor være lurt å klargjøre forventninger før man drar ut på reise. Av erfaring kan vi fortelle at det er en god idé!

Her er vår modell:

Vi var fra første tur enige om at det skulle være en slappe av-bade-sole seg-god mat-kalde øl-seiltur, og ikke en tur hvor man seiler for å avlegge flere sjømil i loggen. Vi avtalte også at mennene fordelte dagene mellom seg, hvor man som kaptein fikk siste ord angående seil eller motor, lunsj- og badestopp, ankring og havnemanøvre. Damene inntok dekket med bøker, tepper og solkrem, og de kunne til enhver tid overtale kapteinen og forlange at vedkommende ble halt hjem igjen, dersom det ble skygget for solen.

Vi valgte også en mer avslappet båtorden enn vi praktiserer hjemme, men på de store charterbåtene er det rikelig med plass til å tørke klær, personlig utstyr og med fendere på dekket. 

Vi fant underveis en naturlig fordeling av matlaging og rengjøring slik at alle hjalp til. Hver dag klokken 11:00 ble det servert G&T (Gin & Tonic) på fordekket, mens beholderen ble tømt.

Det eneste vi har valgt å medbringe hjemmefra er rugbrød, lakris og naturligvis gin som vi kjøpte på flyplassen. Husk rikelig med tonic-vann før dere seiler ut, for det kan være vanskelig å finne det på små markeder man møter på turen.

Vår seileplan

Split-området kan by på mange ukers ferieopplevelser. Vi har tidligere seilt i området i fire uker sammenlagt og vi har fortsatt lyst til å komme tilbake for å finne nye steder, samt få et gjensyn med gamle, kjente steder. Det fine været og den fantastiske naturen har også vært en medvirkende årsak til at vi har lyst til å dra tilbake!

Lenger ned er det to forslag til en ukes seilas, hvor de valgte havner og overnattinger kan skiftes ut med å ankre opp i en hyggelig bukt.

I høysesongen er det trangt i de populære havnene og restaurantbukter, og hvis man kommer sent på dagen er kai og bøyer opptatt. Alternativt kan man bruke eget anker eller ankomme tidligere på dagen, men med risiko for å bli stekt i varmen.

Men, men, men – på vår første tur dro vi med en enkel og løs seileplan, seilte ut i det blå og fikk en fantastisk ferie. Husk derfor også å la spontaniteten råde. Området er godt egnet til å gå på oppdagelsesferd og finne sine egne listige steder og nydelige ankerbukter.

 

1.

Lørdag: Split-ankerplass ved Blue Lagoon (øya Drvenik Veli)
Søndag: Primosten
Mandag: Skradin
Tirsdag: Nasjonalparken Krka/Skradin
Onsdag: Bukten Prvic (øya Prvic)
Torsdag: Rogosnica
Fredag: Split

 

2.

Lørdag: Split-Milna
Søndag: Byen Vis (øya Vis)
Mandag: Blå Lagune (øya Besivo), ankerplass på østsiden av Vis
Tirsdag: Hvar (øya Hvar)
Onsdag: Stari Grad (øya Hvar)
Torsdag: Bol (øya Brac), Pucisca (øya Brac)
Fredag: Split

 

Dere er velkomne til å kontakte oss og høre mer om våre erfaringer fra både Split og Dubrovnik. I 2018 seiler vi igjen ut fra Split, og denne gang i en Bavaria 46.

God vind!

Finn Andersen
Mobil: +45 29296329
Mail: Finn.vagn@gmail.com

Kroatia

Kroatia

Lei seilbåt eller katamaran og opplev vakre Kroatia på en seilferie Mer enn 1200 vakre øyer skyter opp av Adriaterhavet utenfor Kroatias dalmatiske kyst – og gjør området til et av de mest fantastiske for ferieseilas i hele Europa. Kroatias intrikate kystlinje og dens øyer ble skapt av en dramatisk stigning i havnivået for 13 000 år siden. Området er rikt på fascinerende natur, beskyttede bukter og henrivende ankerplasser.Du kan leie seilbåt eller katamaran med eller uten lokalkjent mannskap (skipper & hostess) og dra på seilferie i tre forskjellige områder i Kroatia: Nordlige Pula (Zadar & Sibenik), Split i det sentrale Kroatia og Dubrovnik mot sør. Alle ligger ut mot Adriaterhavet.I sentrale Dalmatia finner du Split - byen er et fremragende utgangpunkt for en seilferie ut i områdets berømte skjærgård med øyer som Hvar, Brac og Vis. Den romerske keiseren Diocletian bygde et palass her fordi øyene i dette området er beskyttet av det asurblå havet på den ene siden og av høye, majestetiske fjell på landsiden.Dubrovnik i Dalmatias sørligste region er en gammel festningsby og kalles Adriaterhavets Perle. Den engelske forfatteren George Bernard Shaw sag engang: "De som søker paradis på jord, bør komme til Dubrovnik og finne det". Byens klima er typisk for Middelhavsområdet med varme, tørre somre og kjølige, våte vintre. Besøkende seilere kan finne lunder av sitron-, appelsin- og mandarintrær ved siden av palmer og agaver, og du kan dessuten tusle gjennom renessanseparker, blomsterhager og steinplasser fra middelalderen. Farvannet rundt øyen omfatter et vell av øyer, blant annet Korcula, der den berømte oppdagelsesreisende Marco Polo sies å være født.Zadar i den nordlige delen av Dalmatia er en historisk betydningsfull region med stor naturrikdom og vakre landskap. De levende fargene er oftest det de besøkende først legger merke til. Det fargestrålende, blå havet står i kontrast til den dype, grønne fargen av pinjetrær og olivenlunder som strekker seg helt ned til kysten. Zadar er 3000 år gammel og er spesielt kjent for sine romanske kirker. Her i byen finner du den minste katedralen i verden. Kirken sies å måle bare 36 skritt på tvers. Hva kreves av seilbevis for å leie båt i Kroatia? Kroatia er det landet i verden som har de strengeste kravene til hvilke seilsertifikater man skal ha for å leie båt. Du skal som minimum ha Båtførerbevis og et SRC/VHF-sertifikat (radio-sertifikat) for å kunne leie en seilbåt i Kroatia. Hvis du ikke har et SRC/VHF-sertifikat, har vi hos enkelte partnere mulighet for å skaffe deg en dispensasjon fra dette krav, men du får et langt større utvalg av seilbåter til bedre priser hvis du har et VHF-sertifikat. Les mer om de forskjellige områdene i menyen til venstreKroatia byr dessuten på mulighet for spennende flåteseilas - spør om mer info.
Read more
Vi har prisgaranti og vi er klare til å hjelpe på tlf. (+47) 21 93 06 64