Seilferie i Split

Tradisjonelt er Split assosiert med Diokletian's romerske palass i 305 f.Kr., men byen ble faktisk grunnlagt av grekerne omkring 400 år før vår tidsregning. Det historiske sentrum av Split er bygget rundt om restene av Diokletian's palass fra romertiden. Du trenger bare å gå rundt i byen for å anerkjenne dette, men du kan også besøke de utgravde restene av palasset. Palasset har godt bevarte gater og er beriket med noen gotiske bygninger og andre bygninger fra renessansen, og disse passer perfekt der. Palasset har fire imponerende porter, og det er trolig den best bevarte romerske palass i det hele tatt.

Diokletians palass (UNESCO World Heritage): Palasset ble bygget som en massiv struktur, litt som en romersk militær fort. De er plassert ved siden av vannet med sørsiden og veggene 170-200 m lang og 15-20 m høye og omkranset et område på 38.000m2. Palasset ble gjennomført i 305 A.D. og keiser Diokletian abdiserte frivillig, som den første romerske keiseren.

Andre attraksjoner som er verdt et besøk på din seilferie:

St. Duje-katedralen - ble opprinnelig bygget rundt 305 f.Kr. som et mausoleum for den romerske keiser Diocletan (det er den eldste katedralen i verden). Katedralen er en vakker blanding av en romersk tempel og en katolsk kirke, og det har også en vakker klokketårn, som tilbyr en fantastisk panoramautsikt over Split og øyene rundt.

Peristil-torget (Peristylium) - den største plassen i Diokletians palass med godt bevarte romerske arkitektur.

Jupiters tempel - et gammelt romersk tempel, som er forvandlet til Johanneskirken.

2 originale egyptiske sphinxes - en ligger på Peristil-torget og den andre foran Jupiter-tempelet / St. John kirke. De ble brakt fra Egypt av den romerske keiser Diokletian.

Riva er byens promenade. Siden 2007 hadde Riva en ny moderne utseende, som faller i mange smaker.

Varoš - er en av de eldste delene av byen. Tidligere levde hovedsakelig fiskere og bønder. Her er sjarmerende gater og vakre små hus.

Galerija Meštrović - et galleri med verker av Ivan Meštrović - en berømte kroatiske skulptøren.

Det Archaeologiske Museum - den eldste museum i Kroatia. Det handler om 20 minutters gange fra gamlebyen.

Getski vrtal, er Dominisova gate den minste parken i Split ligger inne i Diokletians palass (den eneste grønne området innenfor bymurene).

Byen Split er definitivt verdt et besøk - og ikke bare for den historiske interessert. Dere kan seile i båt dertil eller ta en av turist fergene som går fra flere steder inkludert Trogir.

Les mer om Split og området her.