Det finnes greske øyer til enhver smak, men hvilke burde man egentlig besøke? Vi har samlet 10 av våre favoritter i tilfeldig rekkefølge slik at du kan få inspirasjon til den neste ferien din blant de herlige øyene i Hellas.

 


Hydra

På bare halvannen dags seiltur fra Athen finner du den utrolige klippeøya Hydra. Øyas hovedby med samme navn reiser seg steilt fra byens havn og opp i bakkene bakom. Mange av husene på øya er bygget av rike sjømenn, og i dag er øya også en jet-set øy om sommeren. Øya er også kjent som tilfluktssted til den legendariske poeten og musikeren Leonard Cohen til når han skulle vekk fra livets stress. Han kjøpte et hus på øya på 1960-tallet som fortsatt eies av familien. Øya er et must-see når du seiler i den Saroniske Golfen.

Sejlerferie ved Hydra

 

Poros

Selv om det bare er en relativt smal stripe av hav som adskiller Poros fra Peloponnes-halvøya får du fortsatt en utpreget øy-opplevelse når du begir deg ut på øya. Egentlig består Poros av to øyer, Sferia og Kalavria, som en bunnet sammen av en bro over en liten elv. På Poros kan du blant annet oppleve Zoodochos Pigi-klosteret som er bygget opp om en beryktet helbredende kilde og Hellases første militære flåtebase fra 1830. På toppen av øyas høyeste punkt står Poroses mest kjente landemerke, det historiske klokketårnet som er synlig fra alle sider på øya.

Sejlerferie ved græske Poros

 

Aegina

Bare en liten tur fra Athen (ca. 27 km) finner du øya Aegina som er oppkalt etter nymfen med samme navn som i gresk mytologi hadde en affære med overguden Zeus. En utslukt vulkan utgjør en stor del av arealet på øya. Vulkanen har vært med til å skape fruktbar jord på Aegina som er spesielt kjent for å dyrke lekre, grønne pistasjnøtter. Det er også masse historisk på øya, som blant annet gamle tempelruiner fra et tempel for gudinnen Aphaia.

Aegina Havn

 

Santorini – Oia

En gang var Santorini en helt rund øy med navnet Strongili (den runde øya), men et stort vulkanutbrudd rundt ca. 1600 år fvt. fikk endret på dette da en stor del av øya sprang i luften og sank ned i havet. Derfor har øya i dag form som en hestesko rundt krateret som kalles en caldera. Her kan du oppleve vulkanske strender med brennende, svart sand, imponerende bukter med en flott utsikt over calderaen, hvor senere vulkanutbrudd har skapt nye øyer og de karakteristiske blåhvite husene som glitrer vakkert i solen. Det menes at sagnet om Atlantis knytter seg til Santorini og det store vulkanutbruddet, som blant annet var med på å utslette den minoiske kulturen på Kreta 100 km unna.

Hvide huse på Santorini Oia

 

Naxos

Små, hvite kapeller pryder mange utilgjengelige fjelltopper på Naxos, mens Naxos by byr på en vakker havn med taverner, barer og restauranter som kan tilfredsstille enhver seiler. Høyt over byen troner en venetiansk borg og en katolsk domkirke. Beveger du deg rundt på eller seiler rundt øya kommer du til å få øye på mange vidstrakte enger med avlinger som vin, oliven og korn. Med de frodige forholdene er det ikke rart at man finner ruiner fra templer for Dionysos (den greske vinguden) og Demeter (gudinne for avlinger og høsting).

Naxos by

 

Mykonos

Hvis du ønsker gang i gatene og å oppleve nattelivet på ferien din i Hellas, er Mykonos perfekt. Her finner du en rekke nattklubber og barer som vet hvordan man fester. Men øya byr også på mange flotte severdigheter som det er verdt å stoppe for, også selv om man ikke ønsker å feste til morgenstunden. I hovedbyen Mykonos finner man en rekke ikoniske vinnmøller fra 1500-tallet som venetianerne bygde, og i bydelen Alefkandra kan du kjenne på følelsen av å være i Venezia. Her er husene nemlig bygget helt ut til Egeerhavet.

Historiske vindmøller på Mykonos

 

Skopelos

Hvis du har sett Mamma Mia-filmene har du helt sikkert allerede stiftet kjennskap til Skopelos. Filmene er nemlig innspilt her og spesielt klosteret på øya kommer til å virke bekjent hvis du har sett dem. De vakre strendene og buktene med det krystallklare vannet er et opplagt mål for en seilferie. Man flyr til den vestlige naboøya Skiathos hvor basene ligger, og som bestemt også er verdt et besøk. Faktisk kan du få tre på rad siden Skopelos har en ytterst interessant nabo mot øst, nemlig Alonissos, som blant annet er utrolig kjent for et fantastisk høyt gastronomisk nivå.

Kirke på bakketop på Skopelos

 

Kos

I nærheten av Tyrkia finner du øygruppa Dodekanesene hvor Hellases neststørste øy, Rhodos, ligger. Men vi har valgt å rette fokus mot legekunstens far, Hippokrates’ fødested, Kos. En mindre, grønnkledd fjellkjede går langs øyas sydlige kyst og gir et utrolig panorama når man seiler forbi. På Kos finner man rester av mange tidligere kulturer, fra det antikke Hellas, Romerriket, over Johannitter-ridderne til Osmanerriket. I Kos by kan man oppleve at moderne hus og hoteller ligger side om side med historiske utgravinger, og over havnen kneiser Johannitter-riddernes imponerende borg. Kos har et rykte på seg om å være en feste-øy, men det er mange andre grunner til å gå på oppdagelse i de smale gatene i byene.

Lækker lagune ved græske Kos

 

Lefkas

Hittil har alle øyene vi har nevnt vært å finne øst for Peloponnes, men også på den vestlige siden av Hellas finner du flere vakre øyer som bestemt er verdt et besøk. Blant dem er Lefkas, som tidligere var landfast med fastlandet via en smal landbro, men det gjorde korintene om på flere hundre år fvt. da de så en strategisk fordel i å legge en kanal mellom Det Ioniske Havet og det rolige farvannet øst for Lefkas. Øya er oppkalt etter de vakre hvite klippene sine som reiser seg høyt over vestkysten siden Lefkas betyr hvit.

Lefkas smukke hvide klipper

 

Kefalonia

Et stort jordskjelv ødela store deler av området i 1953, men den bildeskjønne havnebyen Fiscardo på Kefalonias nordkyst ble nærmest mirakuløst skånet for jordskjelvets ødeleggende krefter. Fra byens to karakteristiske stein-fyrtårn har du strålende utsikt til naboøya Ithaka hvor Homers greske sagnhelt Odysseus bodde og var konge. Kefalonia er også en fremragende dykkerdestinasjon som sies å være blant Europas. Her kan du både dykke i huler og på flotte rev hvor det vrimler av liv.

Havnebyen Fiscardo på Kefalonia


 

Du kan også finne mange andre fantastiske øyer på en seilbåtferie i Hellas, og hvis du har noen øyer som du mener burde være på listen vår må du gjerne ta kontakt!