Kritthvite sandstrender, svaiende palmer, eksotisk kultur og mat med masse chili. Det er forventningen hos mange nordmenn som hvert år reiser til Thailand. For Thailand er blitt populært – veldig populært. Og mens de fleste turistene valfarter til de velkjente feriedestinasjonene i Thailand, velger andre å oppleve landet fra en mer maritim vinkel. Å oppleve Thailand fra vannet var noe Michael Bygballe ikke kunne si nei til da han i mai 2017 ble hyret som skipper på en katamaran som skulle seile til Phang Nga-bukten utenfor Phuket. Seilasen varte i 10 dager, og ga Michael en opplevelse for livet. «Jeg har aldri prøvd å seile et sånt sted før. Det var en kolossal opplevelse, med en utrolig imponerende natur. Jeg har seilt mange steder i verden, men Thailand er et av de landene som virkelig har gjort inntrykk på meg. Det var helt unikt og slett ikke så ødelagt av turister som mange andre steder kan være,» forteller Michael.

Seilasen startet på halvøya Phuket i Sør-Thailand. Her ligger forskjellige baser det er mulig å seile fra, og som byr på et perfekt utgangspunkt for å dra på oppdagelsesreise i Phang Nga-bukten. Man skal ofte ikke bruke mer enn tre til fire timer per dag på å seile mellom de forskjellige destinasjonene, forteller Michael. «Vi ligger mye til anker inne i bukter der det er mulig å svømme og dykke. Det er også alltid en gummibåt med motor tilgjengelig, så vi lett kan komme i land der vi ligger til anker.»

Mannen med den gylne pistol

Allerede den første dagen, da han seilte inn til øya Khao Phing Kan, følte Michael seg hensatt til et filmeventyr. De færreste kjenner igjen navnet på øya, men de særegne klippeformasjonen har gjort øye berømt – spesielt for James Bond-fans. Det var nemlig her James Bond-filmen The Man With The Golden Gun ble filmet. Filmens skurk, Scaramanca, bruker de eksotiske klippene som skjulested. Da Michael besøkte stedet møtte han ingen diabolske Bond-skurker, men til gjengjeld ble han overrumplet av stedets og naturens tiltrekningskraft. «Det er gigantiske klipper som stiger opp fra havoverflaten, som store søyler man seiler mellom. Det er et enestående område å seile i, og vi ankret opp utenfor øya. Så tok vi gummibåten og seilte rundt til de forskjellige klippene og strendene,» forteller Michael.

thai 2

Stranden over alle andre strender

Det er ikke kun i James Bonds verden Thailand har hatt rollen som perfekt filmkulisse. Med sitt utall billedskjønne sandstrender er det ikke overraskende at filminstruktøren Danny Boyle valgte å lage filmen «The Beach» i området rundt Phi Phi-øyene. Filmen handler om en ung mann som finner paradis på jord da han oppdager en perfekt strand, langt unna sivilisasjonen. I dag er stranden blitt en stor turistattraksjon, og selv om stedet kanskje ikke er et øde og uberørt paradis lenger, kan man ikke gjøre annet enn å bli imponert over den utopiske skjønnheten som finnes her. Som Michael forteller: «Vi la ut i farvannene oppe ved Phuket og seilte deretter ned til Phi Phi-øyene. Der måtte vi selvfølgelig inn for å se den berømte stranden og det var nydelig. Virkelig helt fantastisk nydelig. Og som om ikke det var nok, så vi selvfølgelig en masse delfiner og skilpadder. Det var et fantastisk sted å seile, og farvannet er utrolig enkelt å navigere i.»

thai 4

Å seile i monsuntiden

På Thailands vestkyst er det regntid fra mai til oktober, men det gjør ikke nødvendigvis en reise til en grå og våt opplevelse. Michaels 10 dager i Thailand strakte seg fra slutten av mai til starten av juni. «Vi seilte utenfor sesongen, i monsuntiden, som de kaller den,» forteller han. «Det ga oss muligheten til å oppleve det tropiske regnet. Det var kraftig regn, men til gjengjeld stoppet det fort igjen. Det regner kanskje mellom én og tre timer om dagen.» Michael forteller at den slags selvfølgelig er viktig å vite hvis man velger å reise utenfor høysesongen. Men det er også fordeler ved å reise på dette tidspunktet. «Det er jo generelt billig å reise i Thailand, og havnepenger finnes stort sett ikke. Hvis du velger å reise i lavsesongen, blir det enda billigere.» Du risikerer heller ikke å fryse, selv om du reiser i lavsesongen. «Det var varmt. Rundt 30 grader og høy luftfuktighet, så det er en god idé å investere i en båt med aircondition. Vanntemperaturen er nesten den samme, så det var slett ikke ubehagelig å hoppe uti, selv om det var utenfor sesongen.»

thai 5

Du kan trygt overlate roret til andre

Thailand byr på de perfekte forholdene til den ultimate seilerferien. Her kan du velge å selv stå bak roret og utforske Thailands forskjellige bukter og øyer. Det er også rikelige muligheter for å leie en kaptein og en vertinne hvis du ønsker å slappe helt av og kun suge inn den ene opplevelsen etter den andre. Det er en løsning Michael klart anbefaler. «En lokal kaptein kan vise deg steder som du ikke nødvendigvis finner på egen hånd. Så slipper du også ansvaret for å skulle seile selv,» forteller han. «Hvis du i tillegg bestiller en vertinne med full board, blir det handlet inn til det antallet mennesker som er om bord. Frokost, lunsj og middag blir servert. Maten kan faktisk stå klar på båten når dere ankommer, og så er det jo bare å sette kursen ut i det blå.»

En uforglemmelig reise

Da Michaels eventyr i de thailandske farvannene gikk mot slutten, hadde han vært på en begivenhetsrik reise. I tillegg til et utall fantastiske naturopplevelser, hadde han også møtt den lokale, thailandske kulturen. «På et tidspunkt seilte vi opp i et delta til et flytende marked som er bygget på påler ute i vannet. Her kunne vi kjøpe alle mulige forskjellige ting og smake på den lekre, lokale maten. Det var virkelig et interessant sted,» forteller Michael. «Thaier er jo også de mest søte og gjestfrie mennesker som finnes, så det er virkelig et godt land å reise i,» fortsetter han. Michael har et siste tips til de som velger å dra på seilerferie i Thailand. «Jeg vil anbefale at du tar et par dager på hotell før du seiler. Du skal ikke først seile en uke, og så ta en uke på hotell. Du skal gjøre det omvendt. Først hotell og så båt. For når du først har seilt og så kommer på hotellet, blir du bare sittende og lure på hva fanden du gjør der, når du kunne ha vært ute på havet,» flirer Michael. «Fra en båt ser man jo ting som andre turister i Phuket og Thailand ikke opplever. Du bestemmer fullt og helt selv hvor du vil dra på oppdagelse. Dette var min første seiltur i Thailand, men det blir garantert ikke den siste.»

Klikk her for mer info om båtferie i Thailand