Akkurat nå får du de billigste flyreisene og det største utvalget, så hvis du ikke allerede vet hvor du skal nyte sommeren, kan du finne inspirasjon i vår grotteguide til fem av Middelhavets vakreste destinasjoner.


Bisevo, Kroatia
Den blå grotte

Den blå grotte på øya Biveso er kjent som et av undrene på de dalmatiske øyene. Langs øyas klippekyst finner du hele ti huler, og den blå grotte er den mest imponerende av dem alle. For det mest spektakulære synet, bør du besøke grotten litt før middagstider når vannet er rolig og solen står høyt på himmelen. Her treffer solens stråler en åpning under vannet, strømmer inn i grotten, og forvandler vannet til det vakreste, safirblå havet som glitrer i rosa, sølv og blå nyanser.

En svømme- eller snorkletur i grotten er en uforglemmelig opplevelse, så husk å ta med snorkel og maske. Du finner Bisevo i nærheten av øya Vis i det sentrale Kroatia. Den storslåtte naturen i området, vakre hvite sandstrender og sjarmerende, gamle landsbyer gjør dette seilområdet til et av de mest populære i Middelhavsområdet. Besøk for eksempel den frodige øya Vis, som dannet kulissene i Mamma Mia 2-filmen, eller den fargerike øya Hvar med flere kjente historiske steder.

Les mer om en seilferie ved den blå grotte herVis, Kroatia
Den grønne grotte

I nærheten av sørkysten av Vis ligger den lille øya Ravnik, der du finner en annen av de vakre grottene i Dalmatianhavet, den grønne grotte. De to åpningene i grotten er større enn man ofte ser, og den er derfor lettere å finne enn noen av de andre grottene i denne guiden. Inne i grotten kan du se hvordan sølv- og grønne nyanser reflekteres og opplyser vannet. Øya Ravnik er liten og ubebodd og for det meste populær på grunn av grotten. Med sin veldig gode beliggenhet, relativt nær øyene Vis, Hvar og Brac, ligger den i et fantastisk seilområde, og den grønne grotte er derfor både et enkelt og givende stopp på seilferien i Sentral-Kroatia.

Les mer om en seilferie i det fantastiske området ved den grønne grotte


 

Sunken City, Tyrkia
Grotten ved Kaleücagiz

I Kekova-regionen finner du en vakker grotte i nærheten av Kaleücagiz og Sunken City (den sunkne byen). Nyt de vakre fargenyansene som dannes av lysets refleksjoner på grottens vegger.
Grotten er kjent som Piratenes grotte, siden beliggenheten i tidligere tider gjorde den ideell for pirater å ligge og vente på forbiseilende handelsskip på vei gjennom Middelhavet. I området kan du besøke byen Kas, og den sunkne byen er definitivt også verdt et besøk.

Les mer om en seilferie ved den vakre grotten ved Kaleücagiz

 

 

Paxos, Hellas
Ypapanti-hulen

På øya Paxos i Hellas finner du flere imponerende grotter, som de joniske øyers klippekyst er kjent for. Den største og mest spektakulære grotten er Ypapanti-hulen på øyas sørside, den anbefales absolutt å utforskes hvis du er i området.
Ifølge legenden var det i Paxos’ grotter at havguden Poseidon gjemte kona si, havgudinnen Amfitrite, mens han var borte for å beskytte det joniske hav.
Både Paxos og naboøya Antipaxos er virkelig to greske perler som du ikke bør gå glipp av. De tilbyr begge fantastiske strender med krystallklart vann og spennende turstier, og det er derfor opplagt å gå i land og utforske landskapet.  

Les mer om en seiferie ved den imponerende Ypapanti-hulen


 

Filicudi, Italia
Havoksens grotte • Bue Marino

På sørvestsiden av øya Filicudi finner du de eoliske øyers største grotte, Bue Marino, også kjent på dansk som Havoksens grotte. Etter å ha kastet anker, kan du seile inn i grotten med gummibåt på oppdagelse. Inne i den dype grotten danner de svake bølgene en veldig spesiell lyd som minner om en okses brøl, derav grottens navn.

Seil inn i bunnen av grotten og gå i land på de runde småsteinene. Herfra kan du oppleve grottens vakreste kjennetegn – et imponerende og nesten magisk lysspill mellom solens refleksjoner og grottens naturlige struktur og skygger.
Også utenfor grotten tilbyr de eoliske øyer fargerike omgivelser, i form av naturskjønne bukter og rolige landsbyer. Sammen med de korte passasjene mellom øyene, gjør dette øygruppen den opplagte destinasjonen for deg som vil utforske det vakre landskapet, prøve lokal mat eller sitte på en koselig kafé med en cocktail.

Les mer om en seilferie ved den spennende grotten Bue Marino 

 

 

Kastellorizo, Hellas/Tyrkia
Den blå grotte

 Denne fantastiske blå grotten, som finnes på østsiden av den greske øya Kastellorizo, er blant Europas mest kjente og Hellas største. Den svært lave åpningen skjuler grotten veldig bra, så husk å dukke hodet godt når du seiler inn i grotten.

Inne i grotten kan du ikke unngå å bli imponert av den naturlige skjønnheten når du ser den dype blå fargen reflekteres rundt i grotten av solens stråler. Mange vil være enige i at grotten lett kunne være gjemmestedet til en stor piratskatt, og de vakre, blå kulissene setter raskt fantasien i gang. Grotten kan nås fra både Hellas og Tyrkia, siden den ligger relativt nær grensen mellom de to landene.

Les mer om en seilferie ved den fantastiske blå grotte